Çocukların doğru kalem tutma şekilleri için neler yapabilirsiniz?

Çocuk kalem yazı yazma

Çocukların doğru kalem tutma şekilleri için neler yapabilirsiniz?

Öncelikle yapmanız gereken çocuğunuzun doğru bir pozisyonda oturmasını sağlamak. Doğru bir şekilde kalem tutma şekli; başparmak ve işaret parmağın uç kısımlarının birbiri ile temas edecek biçimde kalem tutulmalı, orta parmağın uca yakın bölgesi ile desteklenmesi şeklindedir.

Kalem tutma ve defterin pozisyonu
Kalem tutmanın pek çok şekli vardır. Ancak araştırmacıların çoğunun uygun bulduğu kalem tutma şekli; işaret parmağı ve baş parmağın yumuşak uç kısımlarının birbirine değecek şekilde kalem tutma noktasına yerleştirilip orta parmağın uca yakın (büküm noktası ile tırnak arasında kalan) kısmı ile desteklenmesi şeklindedir. Ayrıca kolun dirsek ile bilek arasında kalan bölümünün avuç içi ile aynı yönde kalan kısmının da masa üzerine 45 dereceden biraz fazla bir açı oluşturacak şekilde yerleştirilmesi gerekiyor. 7-14 yaş grubuna giren çocuklar üzerinde yaptığı araştırmalar sonucunda kalem tutmada dört önemli husus belirlemiştir.
a) İşaret parmağının kullanımdaki esnekliği,
b) Kolun dirsek ile bilek arasında kalan kısmının yazım esnasında yüzeye (masa, sıra üstüne) yayılması,
c) Kalem tutmada etkin parmak sayısı,
ç) İşaret parmağıyla baş parmağın uç kısmındaki yumuşak kısımların kalem tutarken birbirine temas edip etmemesi

Kalem kesinlikle yazma noktasına çok yakın tutulmamalıdır. Böyle yapan çocukların engellenmesi için kalem üzerine yazım noktası ile tutulacak nokta arasında en az iki santim mesafe kalacak şekilde plastik bantlar dolanabilir. Sol ellilerde yazma noktası ile tutma noktası arasındaki mesafe daha fazladır. Kalem tutmadaki düzensizliklere anında müdahele edilmelidir. Kalemin ağır, çok ince, köşeli olması da yazmaya olumsuz yönde etki eder.

Kalemi yazma noktasına çok yakın yerden tutan çocuklar yazdıklarını göremedikleri için oturdukları masa ve sıralar uygun olsa bile sıra yüzeyine iyice kapanırlar ve ellerini bilekten itibaren bükerek bir hilâl şeklini aldırırlar. Bu durum hem görüş açısını bozar hem de çocuğun çok çabuk yorulmasına yol açar. Öğretmenlerin bu duruma çok dikkat etmeleri gerekir.

Kalem tutmada zorlanan çocuklar için kalemin kolayca tutulmasına yardımcı olacak tutacaklar kullanılmalı ve kalemin ebatları değiştirilmelidir. Kaleme çok bastıranlar için kâğıtlarının altına bir karbon kağıdı yerleştirip üzerine yazdıkları zaman alta geçmemeyi tavsiye etmek uygun olabilir. Kaleme az bastıranlar içinse bu alıştırmanın tersi yapılabilir.

Defterin veya yazı kâğıtlarının tutuluş şekli de yazmada önemlidir. Çocukların yazma becerileri geliştikçe yazı defteri etkin ele göre sağa veya sola kaydırılabilir. Kesin bir ölçü veya pozisyon olmamasına rağmen, defter 30-40 derece sağa veya sola kaydırılabilir. Çünkü yazının şekli (öne veya arkaya yatıklık) defterin tutuluş şeklinden etkilenecektir. Özellikle dik temel harflerle öğretim yapılırken Graham ve Miller”a göre sağ el ile yazanlarda defterin sol tarafı vücudun orta kısmını biraz geçecek şekilde sağa kaydırılmalıdır. Eğik yazıya geçildiğinde ise aşağı yukarı 45 derece saat hareketinin aksi yönde döndürülmelidir. Sol elliler ise defteri yaklaşık 45 derece saatin hareketi yönünde döndürmelidirler.

LASTİK YÖNTEMİ
Çocuğunuzun kalem tutmasını daha kolay sağlaması için lastikten yardım alabilirsiniz. Çocuğunuzun bileğine lastiği takıp kalemi de lastiğin içine koyun. 180 derecelik dönüş sağlayarak kalemi lastiğe tutturun. Böylelikle kalemi çocuğunuz doğru şekilde tutmuş olacaktır.

KALEM TUTMA SEÇENEKLERİ
Doğru kalem tutma önerileri ise şunlardır:
– Normal kalem tutuş şekli başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın kullanılarak kullanılan bir yöntemdir.
– Diğer bir kalem tutuş şekli ise işaret ve başparmağı ile kalemin orta parmak üzerine öne doğru hareket ettirilmesi ile uygulanan bir yöntemdir.
– Son olarak kalemi ucuna doğru tutarak sadece üç parmağın kullanılıp öne ve arkaya doğru kullanma yöntemidir.

GELİŞTİRMEK İÇİN YÖNTEMLER
1- Yumuşak bir top çocuğun eline verilerek sürekli sıkıp açma,
2- Bir kâğıdı sıkarak top haline getirme,
3- Oyun hamuru ile rastgele oynama,
4- Lego türü oyuncaklarla oynama,
5- Sıkı kavanoz veya şişe kapağı açtırıp-kapattırma,
6- Eldiven giydirip çıkarttırma,
7- Fermuar açıp-kapatma,
8- Büyük bir kartona yollar çizilerek, minik bir arabayla bu yollardan çıkmadan sürme,
9- İpi bağlama-açma çalışması yapma,
10- Düdük makarnayı ipe dizdirme,
11- Değişik renk ve şekildeki boncukları çeşitli şekillerde sıralama, şekil oluşturma,
12- Kağıt katlama çalışması yapma,
13- Gazeteden resim kesme-yırtma çalışması yapma,
14- Ağaçtan elma toplama taklidi yapma,
15- Bütün parmakları sırayla başparmağa değdirme-çekme gibi ince motor aktiviteler yaptırarak okul öncesi çocuğunuzun kalem tutma becerisine katkıda bulunmuş olursunuz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir